Feb 13, 2012

EL COCIDO DE LALÍN






 





  




He aquí el famoso cocido de Lalín (Galicia, España). Son muchas horas de trabajo las que se necesitan para preparar este plato, típico de los carnavales de Galicia. Lleva muchos ingredientes, todo a base de partes del cerdo, legumbres y verduras, que requieren una preparación previa y muchas horas de coción a fuego lento. Hemos tenido la oportunidad de degustar un auténtico cocido, elaborado por una experta en la materia, con los productos de la casa y de la huerta.
Cabeza de cerdo, oreja, lacón, jamón, costilla, carne de vaca, garbanzos, grelos, chorizos y filloas son algunos de los ingredientes que componen el menú.
La cocinera, Doña María Bodaño, que tiene 95 años de edad, dicho sea de paso, lleva toda su vida preparando con ilusión y esmero tan laborioso plato, en la tradicional cocina de hierro y leña, como se hacía antaño.
Gracias María por tu esfuerzo, estaba delicioso!!!

Here is the famous "cocido" (stew) of Lalin (Galicia, Spain). Many hours of work that needed to prepare this plate, typical of the Carnival of Galicia. It takes many ingredients, all based on parts of pork, beans and vegetables, which require some preparation and many hours of slow cooking. We had the opportunity to taste a real stew, prepared by an expert in the field, with products from the house and locally grown products.
Pig's head, ear, pork, ham, ribs, beef, beans, turnips, sausages and "filloas" (thin pancakes) are some of the ingredients that make up the menu.
The cook, Mrs. Maria Bodaño, who has 95 years of age, has spent his entire life with enthusiasm and dedication preparing laborious plate in the traditional cuisine of iron and wood, as was long ago.
Thank you María for your effort, it was delicious!

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.